Rødt flertal holder hånden under Ungdomshuset og Folkets Hus

24.05.2017
Af Carl Christian Ebbesen (DF), kultur- og fritidsborgmester i København

De Konservatives kandidat til kommunalvalget i København Jens Kindberg kræver, at jeg ændrer holdning til Ungdomshuset og Folkets Hus og stopper den økonomiske støtte, hvis min borgmesterpost skal have hans støtte i Borgerrepræsentationen. Det skriver han i en blog på JP.dk den 9. maj.

Jeg ved ikke, om det er gået Jens Kindbergs næse forbi, men i Københavns Borgerrepræsentation er der et solidt rødt flertal, som bakker op om Ungdomshuset og Folkets Hus. Desværre, for jeg og Dansk Folkeparti mener ikke, at kommunale skattekroner skal bruges på denne form for alternative kulturhuse.

Hvad angår Ungdomshuset, så har Dansk Folkeparti på intet tidspunkt bakket op om, at unge skulle belønnes med et nyt hus af kommunen ovenpå den hærværk og vold, som nogle af husets brugere udsatte Nørrebro og politiet for, da Ungdomshuset på Jagtvej 69 for ti år siden blev ryddet. Det er ufatteligt, at man ved at hærge, udøve vold og vandalisere til stor skræk og rædsel kan true sig til et hus finansieret af de københavnske skatteborgere. Men sådan gik det altså, med de røde partiers opbakning og velsignelse.

De voldsomme uroligheder den 1. marts i år på Nørrebro og i og omkring det nye ungdomshus på Dortheavej i anledningen af tiåret for rydningen var som et flashback, og som kultur- og fritidsborgmester var jeg ikke sen til at melde ud, at jeg ønsker at trække støtten, hvis planlægningen af ulovlighederne har fundet sted i Ungdomshuset. Meget tyder på det, da der er fundet kasteskyts i form af møtrikker til slangebøsser og petanquekugler i huset. Men som Jens Kindberg måske ved, lever vi i en retsstat, og derfor er vi nødt til at vente på politiets vurdering, før politikerne på Københavns Rådhus kan smække kassen i. I DF er vi klar – det håber vi også, at de røde partier er. Skatteborgernes penge har bedre af at blive brugt på sunde kultur- og fritidstilbud.

Folkets Hus på Indre Nørrebro blev for flere år siden overtaget af bander og hardcore kriminelle, der pressede de almindelige brugere ud. Løsningen blev at bevillige penge til Fonden For De Åbne rum, som ansatte nogle medarbejdere, der skulle sikre ro og orden, så borgerne på Nørrebro kunne få deres kulturhus tilbage. Desværre fik fonden ikke rettet op på huset. Derfor afviste vi i Dansk Folkeparti at forsætte støtten til fonden, ligesom jeg foreslog at indrette studiepladser på husets 2. sal for at få et andet klientel ind i huset. Det afviste de røde partier.

Situationen i Folkets Hus er siden eskaleret. Politiet har torsdag den 11. maj i en vurdering til kommunen skrevet, at banden Loyal to Familias dominans i huset er tiltaget, og at politiet ikke længere kan anbefale en fortsættelse af den hidtidige praksis. Derfor er Folkets Hus lukket ned, indtil der er styr på bandesituationen. Det er den rigtige beslutning, for jeg mener ikke, at vi skal bruge københavnernes skattekroner på at stille et hus til rådighed for bander som et andet slags klubhus.